Sør-Afrika I trygge hender med norsk guide

Praktisk Informasjon

 

Valuta

10 sørafrikanske rand er 6 norske kroner. 10 norske kroner er 16,5 rand. Den lokale valutaen i Swaziland heter lilangeni (emalangeni i flertall) er bundet til sørafrikanske rand, og har samme verdi. Det er mulig å bruke sørafrikanske sedler.

 

Tidssone

Tidsforskjellen mellom Sør-Afrika og Norge er en time foran ved vintertid i Norge og ingen tidsforskjell ved sommertid.

 

Strøm/Adapter

220/250V, 50Hz. Stikkontakter har tre tykke «runde pinner», så man trenger overgang/adapter.

 

Pass

Pass må være gyldig minst 3 måneder etter utreise fra Sør-Afrika, må være maskinlesbart og ha to blanke sider. Nødpass aksepteres ikke. Det kreves fødselsattest med apostille* for alle barn under 18 år uansett nasjonalitet ved reiser til og fra Sør-Afrika. Bær alltid med deg pass eller bekreftet kopi av passet.

*)Apostille er den juridiske betegnelsen for at et dokument skal ha gyldighet i et annet land enn det som utstedte det. Et apostillestempel bekrefter at en offentlig funksjonærs underskrift på et dokument er ekte, og at vedkommende faktisk har den myndighet og stilling som er angitt i dokumentet.

 

Visum

Sør-Afrika: Det er ingen krav om visum for norske borgere for besøk inntil 90 dager.

Swaziland/Eswatini: Nordmenn trenger ikke visum for opphold i Swaziland. Ved innreise gis et stempel i passet som tillater opphold i inntil 30 dager.

 

Reiseforsikring

Alle reisende må ha gyldig reiseforsikring.

 

Vaksiner

Hver enkelt reisende må kontakte sitt lokale vaksinasjonskontor. Ved turistferie i Sør-Afrika anbefales vanligvis hepatitt A og påfyll av difteri/stivkrampe/kikhoste/polio. Hepatitt B kan også anbefales. Da må man starte i god tid før avreise. Dersom du har kronisk sykdom eller er plaget med sensitiv mage, bør du også vurdere en drikkevaksine mot kolera og turistdiaré.

 

Tips

Minimumtips til måltider, lokale guider og sjåfører er inkludert. I Sør-Afrika forventes tips på 10–15 prosent avhengig av kvaliteten på servicen.

 

Drikkevann

Noen steder har godt drikkevann, andre ikke. Snakk med guiden. Det beste er å holde seg til flaskevann.

 

Språk

Sør-Afrika har elleve offisielle språk, – afrikaans, engelsk, isiNdebele, isiXhosa, isiZulu, sepedi, sesotho, setswana, siSwati, tshivenda og xitsonga. De aller fleste behersker engelsk. I Swaziland er både engelsk og siSwati offisielle språk.

 

Gjennomsnittstemperatur: I Johannesburg og Cape Town ligger gjennomsnittstemperaturen i september/oktober på rundt 17 grader. På en varm dag kan det bli 25 grader, på en kald dag kan det gå ned til 10-12 grader. Nettene er ofte kjølige, sjekk langtidsvarsel før du reiser.

 

Annet

Sør-Afrika og Swaziland er land med store kontraster og man kommer til å se fattigdom. Guiden kommer til å gi råd om hvordan man kan forholde seg til dette.

I Swaziland er det forbudt å ta bilde av regjeringsbygninger, soldater i den væpnede styrken, kongelige residenser, offisielle seremonier og medlemmer av kongefamilien uten tillatelse fra myndighetene.

 

Pakketips

Husk solbriller, varme klær for kjølige kvelder, tropisk insektsspray, solkrem, desinfeksjonsmiddel og personlige medisiner. Flere hoteller har svømmebasseng, så badetøy kan være fint å ha med. Gode sko anbefales. En kikkert kan være fint å ha på safari. Til safari anbefales også lyse/nøytrale og lette klær, f.eks. i bomull. Klær som dekker armer og ben beskytter mot både solen og mygg. Husk å ha viktige medisiner i håndbagasje.

 

Fakta

Sør-Afrika har ingen konstitusjonelt fastsatt hovedstad. Utøvende makt (president og regjering) har sete i Pretoria, lovgivende makt (parlamentet) har sete i Cape Town og Johannesburg er kjent som det økonomiske sentrumet.

 

 

Ring for påmelding eller spørsmål 52704705

Nytt & Nyttig AS

 fnr 965323538

Longhammarv 11

5536 Haugesund

Sør-Afrika I trygge hender med norsk guide
Sør-Afrika I trygge hender med norsk guide
I trygge hender med norsk guide
Sør-Afrika I trygge hender med norsk guide
Sør-Afrika I trygge hender med norsk guide
Sør-Afrika I trygge hender med norsk guide
Sør-Afrika
I trygge hender med norsk guide
SØR-Afrika
SØR-Afrika I trygge hender med norsk guide
Sør-Afrika I trygge hender med norsk guide
Sør-Afrika I trygge hender med norsk guide
Sør-Afrika I trygge hender med norsk guide